Keresés
Close this search box.

miniDSP 2×4 Advanced bemutató és REW Subwoofer EQ videó tutorial

miniDSP 2x4 Advanced

Sokféle modell létezik miniDSP-ből, ez a cikk a legolcsóbbik 2×4-es verzióról fog szólni. Ennek is számos felhasználási módja van, mint pl. hangdobozok hangszórói közti aktív hangváltás, sztereó rendszerek alsó tartományának korrekciója vagy amire én most jobban ki fogok térni, az a subwoofer EQ. Ehhez a verzióhoz többféle plugin elérhető, a készülék használati útmutatójában (pdf) kapunk ajánlásokat, hogy melyik-melyik felhasználási módhoz passzol jobban. A miniDSP 2×4 csomagjában találunk egy kuponkódot és útmutatót, amivel ingyenesen letölthetünk egy szabadon választottat (minden továbbiért fizetnünk kell).

Zseniális kis készülék, akinek nem rendelkezik a mélyládája vagy erősítője megfelelő mélykezeléssel, annak kötelező darab, garantálom hogy a rendszere egyik legjobb ár/érték arányú komponense lesz!

Mi is az a DSP?
Digital Sound Processor, magyarul digitális jelfeldolgozó. A jelútba iktatva manipulálni tudja a jelünket a szobaakusztika és/vagy felhasználói igények függvényében.

miniDSP 2×4 unbalanced korlátai (RCA csatlakozós)

A készülék mellé egy USB kábelt kapunk, amin keresztül konfigurálhatjuk a miniDSP-t, illetve ha összeköttetésben marad a számítógépünkkel, akkor a tápellátása is ezen keresztül történik. Külső DC tápegység is csatlakoztatható (4,5–24 VDC), de sajnos ez nem jár hozzá.

Jelszint

Két analóg be és 4 analóg kimenettel rendelkezik. A bemeneti érzékenység jumperrel változtatható 0.9V és 2V között, viszont kimenetenként mindössze maximum 0.9V-ra képes, ami sok erősítő meghajtására kevés. Ha megnézzük az erősítő bemeneti érzékenységét, akkor annak kisebbnek vagy maximum egyenlőnek kell lennie mint a miniDSP 0.9V-os max kimenő feszültsége.

Én a videótutorial kedvéért egy Klipsch R-115SW mélysugárzóhoz csatlakoztattam, ebben az esetben nem okozott gondot az alacsony jelszint, de a szokásostól fentebb kellett csavarnom miatta a mélysugárzó gain potméterét. Szóval ilyenkor nem árt ha van erőtartalékunk, hogy ne a miniDSP jelszintje korlátozza le a subwoofer teljesítményét. Kipróbáltam egy Monolith mélyládával is, sajnos a bemeneti érzékenységére nem találtam adatot, de itt már érezhetően kevésnek tűnt a 0.9V, hogy „kifussa” magát a doboz. Az erősítő panelen van XLR bemenet az RCA mellett, ami lényegesen magasabb jelszinttel is operál, így feltételezésem szerint valamelyest ehhez igazították a bemeneti érzékenységét (és nem adtak állítási lehetőséget), ezért volt kevés hozzá a 0.9V. Szóval ha ilyennel találkozunk, az intő jel lehet.

Késleltetés

A 4 analóg kimenet azt vizionálja, hogy akár négy mélysugárzót is hozzácsatlakoztathatunk és összehangolhatunk, ami részben így is van, viszont a készülék mindössze 7.2ms késleltetésre (delay) képes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha pl. elől és hátul is vannak mélynyomóink, akkor szembesülhetünk azzal a problémával, hogy ez a késleltetés bizony kevés lehet az összehangolásukhoz. Ha csak pl. elől van két mélynyomónk, akkor jó eséllyel nem lesz gondunk.

Ha kevés a 0.9V-os kimenő jelszint vagy a max 7.2ms-os késleltetés, akkor válogathatunk a gyártó drágább modelljei közül.

Az általam választott 2×4 Advanced plugin

Ez az egyik mélysugárzókhoz ajánlott plugin, 2×5 EQ filter beállítását teszi lehetővé (5-öt a bemeneti és 5-öt a kimeneti oldalon), illetve lehetőségünk van megadni alul (LPF) és felüláteresztő (HPF) szűrőket.

A miniDSP nem igényel folyamatos PC-s összeköttetést (legalábbis ha nem arról tápláljuk), a szoftver a beállításokat feltölti a készülékre. Az adatkapcsolatot-szinkronizációt a jobb felső sarokban lévő zöld gomb megnyomásával kell indítás után manuálisan kezdeményeznünk.

A felület felső részében látjuk a jelfeldolgozás menetét és a hozzákapcsolódó beállítási lehetőségeket, amin menü jelleggel navigálhatunk. Az első pontunk az Input Gain, itt a két bemenetet tudjuk szükség esetén csillapítani.

miniDSP 2x4 Advanced Input Gain

Következő szakasz az input oldali Parametric EQ. Itt 5 filtert tudunk elhelyezni különböző módon. Manuálisan paramétereket megadva vagy különböző programok (REW, Cavern) által generált filterszettet betöltve (Import).

miniDSP 2x4 Advanced Parametric EQ input side

A Routing menüponton belül adhatjuk meg, hogy a bemenetre érkező jel melyik kimenetünkön jelenjen meg. Esetembe egy mélysugárzót használva az első bemeneten kapott jelet az első kimeneten szeretném kiküldeni.

miniDSP 2x4 Advanced Routing

Crossoveren belül megadhatunk alul (LPF) és felüláteresztő szűrőket (HPF) tetszőlegesen választott meredekséggel, amivel meghatározzuk, hogy milyen frekvenciatartományban szeretnénk dolgoztatni a mélynyomónkat. Én a 20Hz alatti részt egy meredek szűrővel levágom, ahogyan biztosításképpen a 200Hz fölötti részt is (mivel az LFE csatorna csak 120Hz-ig tartalmaz jelet, így nem lesz gyakorlati jelentősége).

miniDSP 2x4 Advanced Crossover

Következő szakasz a kimenő oldali Parametric EQ, ezt lényegében ugyanúgy használhatjuk mint az input oldalit. Itt mind a 4 kimenetre külön-külön beállításokat készíthetünk.

miniDSP 2x4 Advanced Parametric EQ output side

Utolsó szakaszunk a Daley/Gain/RMS, itt csökkenthetnénk az amúgyis gyenge kimenő jelszintünket (ne tegyük!), illetve itt tudunk késleltetést megadni, compressor-t állítani illetve polaritást fordítani. Amikor több mélysugárzót akarunk összehangolni, akkor az egymáshoz képesti késleltetéseket itt kell beállítanunk.

miniDSP 2x4 Advanced Delay Gain

A System Setting fülön lehetőségünk van konfigurációt betölteni, lementeni egy fájlba, illetve visszaállítani mindent a kiindulási alapra.

miniDSP 2x4 Advanced System Settings

miniDSP – REW – Subwoofer EQ tutorial

Az alábbi videóban bemutatom, hogy hogy tudunk Room EQ Wizard (REW) segítségével egyszerűen miniDSP-re feltölthető EQ-t generálni.

Kiegészítő információk, tanácsok

A videóban késleltetést nem állítok a mélynyomómhoz, de nagyon fontos, hogy ez összhangban legyen a többi hangdobozzal. A mélysugárzó késleltetése az én rendszeremben EQ APO-val van illesztve, aki pedig házimozi erősítőt-processzort használ, annak ott kell, hogy rendben legyenek ezek a beállítások a csatorna jelszintekkel egyetemben.
Segítség ezek visszaméréséhez: LINK

Ha a házimozi erősítőnkön vagy processzorunkon is futtatunk szobakorrekciót, és mélytartományt már kezeltük miniDSP-vel, akkor azt a frekvenciatartományt hagyjuk ki az erősítőnk korrekciójából, mert a dupla EQ kerülendő és visszaméréskor is hibákat okozhat. Ha erre a készülék nem ad lehetőséget, akkor a sorrend úgy legyen, hogy először a miniDSP beállítása és arra engedjük rá az erősítőnk szobakorrekcióját!

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email