Keresés
Close this search box.

miniDSP 2×4 HD bemutató és multi-sub tutorial

miniDSP 2x4 HD kiemelt

A miniDSP 2×4 HD a bestseller miniDSP 2×4 rebootolt változata. Sokat fejlődött az elődhöz képest, javították annak hiányosságait, túlléptek a korlátain, de mindezért cserébe lényegesen magasabb árat kérnek, így a kimagaslóan jó ár/érték arány plecsnit véleményem szerint elveszíti. Mindenesetre nem vitás, hogy újfent egy szuper készüléket tett le az asztalra a gyártó.

Az elődről szóló bemutató ITT olvasható, mindenképp érdemes a korlátaival tisztában lenni.

Miben nyújt többet a miniDSP 2×4 HD az olcsóbb verziótól?

Erősebb processzorral szerelik (ADSP21489 400MHz Sharc DSP), a készülék belső mintavételezési frekvenciája 48kHz-ről 96kHz-re emelkedett, de történt sok egyéb változás, akit érdekel minden apró részlet hasonlítsa össze a technikai adatlapokat. A HD lehetővé teszi FIR filterek alkalmazását, de ez a része viszonylag limitált, a többség úgyis a PEQ-t fogja használni, ahogyan én is.
Elérhető a Dirac upgrade (ez a cikk írásakor 199USD), így egy firmware frissítés segítségével a miniDSP 2×4 HD verziónk DDRC-24-é alakul.

A két analóg mellé kapunk egy digitális optikai bemenetet (csak PCM sztereó, többcsatornás tartalom nem megy át!) és immáron a real time control mellett USB-n keresztül is streamelhetünk 192kHz-ig (XMOS Xcore200), gyakorlatilag USB-s DAC-ként használva. A kimenetek száma maradt 4 analóg, de létezik belőle 4×10 és 10×10 verzió ha valakinek a 4 kevés.

A csomagban ehhez már jár egy 12V-os külső tápegység és opcionálisan infrás távirányító is vásárolható, amivel bemenet válthatunk, hangerőt állíthatunk, illetve előhívhatunk különböző elmentett preset-eket.

Az elődnél jelentős korlát volt az alacsony 0.9V-os kimenő jelszint, de a miniDSP 2x4HD-nál ezt emelték 2V-ra, ami már szinte mindenhez elegendő.
A maximálisan beállítható 7.2ms késleltetés is nőtt kimenetenként 80ms-re. A kisebb érték akkor okozhatott problémát ha jelentősen eltérő távolságban lévő mélynyomókat kellett összehangolni, de a 80-al ilyen helyzet már biztosan nem fog előállni.
Az előd plugintől függően bemenetenként és kimenetenként 5-5 vagy 6-6 EQ filtert tudott kezelni, az új 2×4 HD már 10-10 filtert kezel.

miniDSP 2x4 HD and 2x4

A miniDSP 2×4 HD kezelőfelülete

A miniDSP 2×4 HD is a készüléken tárolja a beállításokat (4 config mentésére van lehetőség), számítógépes összeköttetést csak a beállításhoz igényel, illetve ha arról szeretnénk streamelni. Ehhez már csak egy „plugin” készült, így nem válogathatunk, viszont az szerencsére kellően felhasználóbarát.

Főképernyő

A plugin indítása után a connect gomb megnyomásával kell létrehoznunk az összeköttetést a készülékkel. A configuration selection sorban találunk 4 gombot, itt különböző preset-eket tárolhatunk. Ha külön megvásároljuk a távirányítót, akkor ezek közt kényelmesen tudunk váltani. A felső menüsor lényeges elemei a File-on belül a konfiguráció kiexportálása, illetve visszatöltése, a Restore-on belül pedig megtaláljuk a gyári beállítások visszaállítását és firmware frissítést.

A főképernyőn helyezték el a bemenetekhez tartozó beállításokat (gain, PEQ, némítás), illetve a routingot, amivel meghatározhatjuk a jel útját. A képen az első bemenetről irányítom a jelet az első három kimenet felé.

miniDSP 2x4HD input and routing

PEQ gomb megnyomására felugrik a bemenethez tartozó Parametric Equalizer ablak, a Basic beállításoknál egyszerű paraméterek megadásával készíthetünk filtereket, az Advanced alatt tudunk kalkulált vagy REW-ből exportált biquad EQ-t betölteni. A miniDSP 2x4HD bemenetenként és kimenetenként is 10-10 filtert képes kezelni, amik közt a szép színes gombokkal tudunk váltani.

miniDSP 2x4 HD PEQ

Outputs képernyő

Az outputs tabon találjuk a kimenetekhez tartozó beállításokat. Tetszés szerinti elnevezést adhatunk nekik, majd sorban következik a gain, a Parametric EQ, a Xover, Comp (kompresszor/limiter), egy fejlettebb FIR EQ (erre nem térek ki), delay (késleltetés) állítást, polarisás fordítást, illetve némítás.

miniDSP 2x4 HD output

A PEQ ablak ugyanúgy néz ki mint a bemeneteknél, itt csak annyi a különbség, hogy az Advanced fülről készült a képernyőfotó. Itt tudunk REW-ből exportált EQ-t betölteni. A Select Channel-t kiválasztva megjelenik egy link opció, itt két kimenetet tudunk összelinkelni, ennek hatására az történik, hogy egyszerűen áttükrözi a beállításainkat a választott másik outputra.

miniDSP 2x4 HD biquad EQ

Az Xover, más néven crossover vagy keresztváltó ablakban találjuk a különböző vágásokhoz szükséges beállításokat. High Pass Filter (HPF – felüláteresztő szűrő) , Low Pass Filter (LPF – aluláteresztő szűrő). Itt állíthatjuk be, hogy milyen frekvenciatartományra korlátozzuk az adott kimenetet, különböző vágási meredekségek közül is választhatunk. (A Bypass gomb pedig kikapcsolja a hozzá tartozó szűrőt.)

miniDSP 2x4 HD crossover

Rövid videós bemutató a felületről

Három mélynyomó összehangolása miniDSP 2×4 HD és Room EQ Wizard (REW) segítségével

Ha több mélynyomónk van, akkor sarkalatos pont, hogy megfelelő késleltetéssel és EQ-val használjuk őket ha jó eredményt szeretnénk elérni. Erre többféle módszer létezik és különböző szoftverek is a segítségünkre lehetnek.

Egyik legprimitívebb, de jól működő módszer ha egyszerűen csak elkezdünk próbálgatni különböző késleltetési értékeket és megkeressük azt a variációt, amivel a legjobb frekvenciamenetet kapjuk és erre készítünk egy közös EQ-t. Másik lehetőség, hogy külön-külön készítünk EQ-t és úgy próbáljuk összeilleszteni őket. A próbálgatós módszer helyett lehet használni különböző szoftvereket, pl. a REW Alignment Tool-ja, illetve az MSO (Multi Sub Optimizer).

„Próbálgatós” módszer

Ha a multi ch mérés idegen számodra, akkor a videó előtt mindenképpen ajánlom az ehhez kapcsolódó cikkemet: LINK

Zárójelesen hozzátenném a videóhoz, hogy igyekeztem minél gyorsabban, de jól követhetően végig menni a folyamaton, nem a teljes tökéletesség volt a cél. 🙂 Az elsőre 17 perc alatt nekem sem megy.

Room EQ Wizard – Alignment Tool

A REW Alignment Tool segítségével szimulálhatjuk, hogy hogy alakul a frekvenciamenet különböző késleltetések megadásával, megspórolhatunk vele sok fölösleges próbálgatást-mérést.

A videóban nem sikerült túl jó eredményt elérnem (aszimmetrikus szoba, nyitott folyosó, rossz mélysugárzó elhelyezés), de ki tudjátok próbálni ez alapján Ti is és remélhetőleg nagyobb sikerrel jártok. 🙂 Ebben az esetben a szimuláció nem hozott túl jó eredményt.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email