Keresés
Close this search box.

REW utóellenőrző mérések készítése EQ APO segítségével (multi ch)

REW - Room EQ Wizard

A Room EQ Wizard (röviden REW) alapértelmezetten csak sztereó rendszerek mérését teszi lehetővé Java driver segítségével, de szerencsére van megoldás többcsatornás házimozik esetére is.

ASIO4ALL

Elterjedt megoldás az Asio driver használata, feltelepítés és beállítás után, elérhetővé válnak a csatornák REW-ben. Én erre nem térek ki részletesen, a hozzá tartozó leírást itt találjátok:
https://www.minidsp.com/applications/acoustic-measurements/206-umik-1-asio4all
Angol nyelvű videó tutorial: https://youtu.be/Rzl2jYeZtsw

Equalizer APO

Ha nem PC-s processzálást használunk, akkor itt sem ússzuk meg egy plusz program telepítését. Az EQ APO-val (sok egyéb mellett) a Windows Direct Sound kimenetén tudunk módosításokat végezni (manipulálni a kimenő jelet). Ha már ismerjük a programot és használjuk is, akkor egyébként is ezzel kell mérnünk az ASIO helyett, mert az a driver kikerülné az EQ APO-ban létrehozott konfigunkat.

A program telepítésének menetét megtaláljátok az előző bejegyzésben.

Nem csak PC-s processzálást használóknak ajánlom a használatát.

Az EQ APO Configurator Editor első sorában csatornaátirányítást kell használnunk.
Basic filters –> Copy (Copy between channels)
Ennek a logikája az, hogy REW-ben meghatározom, hogy mindig a (sztereó) bal csatornát fogom mérni, Equalizer APO-ban pedig a Room EQ Wizard által bal csatornára küldött mérőjelet átirányítom tetszőlegesen bármelyik csatornámra. Ez első olvasásra talán bonyolultnak hangzik, de nagyon gyorsan megszokható a művelet és véleményem szerint egyszerűbb mint egy ASIO4ALL feltelepítése. 🙂

Előkészületek

A mérést UMIK1 mikrofonnal végzem, 90fokos kalibrációs fájlt használok, a mikrofont pedig a fő hallgatói pozícióban fülmagasságban (állványon, közvetlen közelében nincs semmi) a mennyezet felé nézve helyezem el.

Room EQ Wizard SPL skála és simítás (ajánlás)

Az SPL skálát állítsuk 50dB átfogásúra, ne legyen indokolatlanul nagyobb!
A vízszintes frekvencia skálánk legyen logaritmikus.

Ha a mélysugárzó frekvenciaátvitelét 120Hz alatt vizsgáljuk, arra ne tegyünk semmiféle simítást!

Hangdobozok és mélysugárzó+hangdobozok mérésénél állítsuk a skálát 20-20.000Hz-ig és használjunk 1/12-es simítást! Ha a crossover pont környékére vagyunk kíváncsiak, akkor pedig Var-t. (Ez kevesebbet simít a mélytartományon, a magasnál pedig tendenciát mutat.)

Bemutató videó

A videó az előző bejegyzésem folytatása, amiben megmutattam, hogy hogy tudunk PC és Cavern segítségével villámgyorsan EQ-t készíteni, ebben a videóban pedig bemutatom, hogy hogy tudunk utóellenőrző méréseket végezni és természetesen, hogy hogy tudunk EQ APO segítségével többcsatornás rendszert mérni. Plusz bónuszként minimális REW alapok.

Ha hasznosnak találtad, oszd meg másokkal is!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email